Historie i jubileumsperspektiv

Tekst og foto: Mette Møllerop

Jubileumsfeiringen til Statoil sokkels 40 år lange historie i Nordsjøen, kan best beskrives som høytidelig, rørende og humoristisk.

En nesten to timer lang markering av jubileet inneholdt kjernen av de viktigste milepælene i klubbens historie, og fanget dessuten bredden ved å trekke inn både markante tillitsvalgte, enkeltmedlemmer, store og små hendelser og historier.

På en storskjerm rullet en collage av bilder og videosnutter med Statoil sokkels historie. Kommentarer som «husker du, det var tider det», «vi sto imot, enda så tøft det var», «hun og han har jeg ikke sett på lenge, husker du de», «ja da var vi unge og vakre…», satte tonen for jubileet.

Dørene inn til Atlantic hall ble åpnet, og med en fin blanding av velkomsttale, foredrag, monolog og musikk ble gjestene satt i stemning før jubileumsmiddagen startet senere på kvelden.

Klubbleder i SAFE i Statoil, avdeling sokkel, Terje Enes, åpnet med å ønske medlemmer og gjester velkommen og håpet at programmet ville gi oss et godt innblikk i klubbens flotte historie. Han trakk fram pensjonistenes og oljepionerenes innsats som ligger bak den sterke og velfungerende klubben sokkelansatte har i dag. Uten deres utrettelige arbeid for å bedre lønns- og arbeidsforhold, og uten motet som trengtes for å gjennomføre de nødvendige  kampene for å få dette på plass, hadde neppe klubb og avtaler vært så bra som de er i dag.  Terje Enes og klubbstyret var glad for at så mange av disse «gamle» ildsjelene ville delta på jubileumsfeiringen.

Han overlot ordet til tidligere Stavanger Aftenbladjournalist, Arnt Even Bøe, som holdt foredrag om norsk oljehistorie basert på sin blodferske bok, «Time is money». Boka ble for øvrig delt ut til alle delegater og gjester på Statoil sokkels årsmøte.

Arnt Even Bøe fokuserte først og fremst på den utrolige historien bak oljenasjonen Norges fødsel og vekst fram til en oljerikdom. At vi fikk den totale kontrollen, var basert på en kombinasjon av flaks, tilfeldigheter, dårlige valg gjort av våre naboland, og smarte, framsynte politikere og embedsmenn. Selv om boka har mye alvor i seg, ble det humor og «cowboyhistorier» som fikk mest oppmerksomhet i foredraget.  Som innledning til en festforestilling, passet det perfekt.

Statoilklubbens egen Baste Daltveit fulgte på en flott monolog om oljearbeidernes innsats og oljens betydning for Norge. Den er trykket i sin helhet i SAFE magasinet, side. xx

Tidligere Vamp-vokalist, Vidar Johnsen, avsluttet markeringen med stemningsfull musikk.

Kommentarene fra medlemmer og gjester viste at dette var flott! Både innholdet under markeringen og muligheten til å friske opp minner og historier sammen med tidligere kolleger, ga 40-årsjubileet en ramme som ikke bare var basert på fest, men vel så mye på historikk.

Historie i jubileumsperspektiv
Terje Enes
Terje Enes
Porfirio Esquivel, Sten Atle Jølle og Bjørn Asle Teige
Porfirio Esquivel, Sten Atle Jølle og Bjørn Asle Teige
Arnt Even Bøe
Arnt Even Bøe
Her er både sokkel og landansatte representert
Her er både sokkel og landansatte representert
Historie i ubileumsperspektiv