Siste utgave
SAFE – på oljearbeidernes
side i 40 år
Medlemsblad for sammenslutningen av fagorganiserte i energisektoren
SAFE – på oljearbeidernes
side i 40 år
Sitter her på kontoret og ser ut på snøen som daler fredfullt og dekker alt hvitt. Lyst og flott i en mørk årstid. Krysser fingrene for at det holder, i hvert fall til jul. Det minner meg om vår bransje som i denne mørketiden så vidt begynner å øyne en lysning, i hvert fall i deler av bransjen. Andre står midt oppi oppsigelser eller fortsatt kontraktstørke.
For deler av bransjen begynner nå kuttene i vedlikehold å synes, kontrakter er på gang, og optimismen begynner så smått å bre seg. «Vi kom gjennom denne gangen og.»
SAFE gjennomførte en flott 40-års jubileumskongress, vi hedret veteraner og andre som har gjort en hedersinnsats og vi feiret de som drar lasset i dag. Jubileumsmiddagen var en flott ramme for vårt stolte forbund. Takk til alle dere som bidrar i forbundet, og til alle medlemmer. Øvrige kongressaker fra side 4.
SAFE-huset står nå i en omorganiseringsprosess. Arbeidsutvalget (AU) er utvidet slik at alle valgte er den daglige ledelsen. Det er positivt å få flere tillitsvalgte nærmere beslutningene. Det er slik en ekte grasrotorganisasjon jobber. Samtidig har vi gått ned på antall heltidstillitsvalgte etter forslag fra organisasjonsutvalget, og stadfestet av kongressen. Vi vil styrke kompetansen i klubbene og på tvers i organisasjonen, og saksbehandlingsrutiner effektiviseres. Vårt fokus og mål er å yte service til medlemmer og klubber, sikre arbeidsvilkår og jobbe positivt for bransjen. Det er mange utfordringer, men vi gir oss ikke.
Sentralt har vi nå begynt planleggingen av tariffkonferanser og vårens forhandlinger. Vi oppfordrer alle til å sende forslag og krav til sine respektive klubber.
«Trenden skal snu» sier Ptil i 2017. Bransjen var svært lite enige med Ptil da de sa at statistikkene går feil vei, trenden må snus. Etter ett år med dette fokuset kan ingen si om målet er nådd, men helt sikkert er det at det fortsatt skjer hendelser og alvorlige ulykker. Og ikke minst, kollegaer mister fortsatt helsa. Økningene i utbetalinger av Loss of License (LOL) viser dette, og en oversikt over eventuell økning av uføre vil si noe om helheten. Bransjen vil helst snakke om korttidsfravær og skader, men et sår eller en knekt finger gror. Mister du helsa er du plaget for livet, og du mister mest sannsynlig jobben samtidig. Allikevel tar ikke dette fokuset bort fra småskader!
Ptil har lansert sitt tema for 2018: «Sikkerhet er et verdivalg». Det blir spennende å se hvordan bedriftene vil forholde seg til det. Hvis man er enig, vil det synliggjøres i gode beslutninger i de tilfeller hvor det står mellom økonomi og HMS. En oppsummering om 12 måneder vil vise om bransjen er verdig alle festtalene.
Julen nærmer seg med stormskritt og mange gleder seg til å nyte flere dager med sine nære og kjære. Noen tilbringer juledagene med kollegaer og noen kommer til å tilbringe dagene alene.
Mine tanker går til familie, venner og kollegaer til de forulykkede på Maersk Interceptor. De har plutselig fått livet snudd på hodet, fremtiden er totalt endret. Dette minner oss igjen på hvilke arbeidsforhold vi jobber under, og at HMS-arbeid aldri kan hvile. Granskning vil vise hva som gikk galt denne torsdagen, så må vi lære, og sørge for at noe slikt aldri skal kunne skje igjen.
Menneskelig raushet bør stå høyt i julehøytiden. Ta vare på dine rundt deg og nyt dagene så godt du kan!
Stor juleklem fra Hilde-Marit
Velkommen til Stavanger og energihovedstaden i Norge og Europa! Et lite forbehold, vi konkurrerer med Aberdeen om tittelen «Europas energihovedstad», sa Stavangerordfører Christine Sagen Helgø da hun åpnet SAFE-kongressen 7. november. Deltakerne lo da hun la til: men Aberdeens ordfører er jo ikke her.
Vi startet som husforening på Ekofisk for 40 år siden. I dag er vi en av de viktigste fagforbundene i Norge, sa forbundsleder Hilde-Marit Rysst.
Som nestleder ble Roy Aleksandersen valgt. SAFE har fått tre nye forbundssekretærer: Roy Erling Furre på HMS, Reidun Ravndal på tariff og Stig Rune Refvik blir forbundssekretær organisasjon.
Kongressen 2017 vedtok flere resolusjoner hvor HMS ble høyt prioritert. I tillegg vedtok kongressen en resolusjon om presset på leverandørindustrien. Alle resolusjoner ble vedtatt med akklamasjon.
Filmen som var laget til 40-årsjubileet til SAFE, ble en flott opplevelse både for veteraner, tillitsvalgte som selv har opplevd historiene som ble fortalt, og den yngre delen av gjestene som har måttet nøye seg med å høre på de «eldre».
Diskusjonen har gått i mange år. Hva er det mulig å bygge i Norge? Vi mangler vel både det ene og det andre? Vi må jo sette det meste bort til Asia? Eller? Debatten blusset skikkelig opp igjen da Rystad Energi kunne vise til at prosjekter bygget i Asia de siste årene har blitt 70 milliarder dyrere å bygge enn om de ble bygget her hjemme. For øvrig nettopp slik kritikerne mot utflagging har hevdet hele tiden.
20 Ung-medlemmer fra forskjellige klubber som ligger inn under SAFE paraplyen, møtte opp på konferansen. Det var en fin og dynamisk gruppe mennesker som både var reflekterte og engasjerte. Alderen var mellom 18 og 33.
Island Offshore permitterte 160 ansatte og ba dem søke på stillingene sine på nytt, på en dårligere tariffavtale.
For oppsplittingen i 2003 hadde Oljedirektoratet fagkunnskap innen alle de områdene oljeselskapene dekket. Det ga oss tyngde, respekt og gjennomslagskraft.
Dette spørsmålet stiller Sodexo-klubben i en info datert 13. november til sine medlemmer. Det handler om bemanningssituasjonen i forpleiningen.
Sykefraværet i forpleiningsgruppen er høyt også i Statoil. – Vi har vært oppe i 16 prosent, men og ligget på rundt tolv prosent. I dag er sykefraværet på 14 prosent, forteller Porfirio Esquivel, nestleder i SAFE i Statoil sokkel.
Arbeidsmiljøloven sier at arbeidsmiljøet SKAL være fullt ut forsvarlig, og at arbeidet SKAL tilrettelegges i forhold til den enkeltes alder, kapasitet, kompetanse og helse. Stemmer dette med dagens virkelighet, spør Øyvind Hvalen, pensjonert forpleiningsarbeider i ESS.
SAFE-medlemmer er både utleiere og leietakere. Enten man er utleier eller leietaker kan det oppstå omstendigheter som tilsier at man ønsker å si opp leieforholdet.
Det blir et hemmelig regelverk når standardene må kjøpes av arbeidstakerne. Konsekvensene ved denne praksisen ble tatt opp av Roy Erling Furre, SAFEs forbundssekretær HMS, i Regelverksforum 7. desember, uten at noen av de tilstedeværende så noen bristende logikk i å skulle betale for standardene som de er pålagt å bruke i arbeidet sitt.
Den regjeringsnedsatte arbeidsgruppen som har vurdert utviklingen av HMS-tilstanden i norsk petroleumsnæring, peker på at en utvikling som preges av omstillinger og nedbemanninger, kan være en utfordring for det etablerte partsamarbeidet
«Reisetid er arbeidstid – uansett» fastslår Nettavisen i en tidlig førjulsgave til norske arbeidstakere.
SAFE vant fram i 6G saken som gjaldt krav om full betaling i arbeidsgiverperioden under permittering.
Kan du dette? SAFE Magasinet Quiz
SAFE Magasinet kryssord.
PC: Hold down CTRL and press + to enlarge or - to shrink
Mac: Hold down CMD and press + to enlarge or - to shrink.
Click inside this box to close it!