Siste utgave

SAFE – på oljearbeidernes
side i 40 år

Lederen

Sikkerhet er verdivalg

Sitter her på kontoret og ser ut på snøen som daler fredfullt og dekker alt hvitt. Lyst og flott i en mørk årstid. Krysser fingrene for at det holder, i hvert fall til jul. Det minner meg om vår bransje som i denne mørketiden så vidt begynner å øyne en lysning, i hvert fall i deler av bransjen. Andre står midt oppi oppsigelser eller fortsatt kontraktstørke.

For deler av bransjen begynner nå kuttene i vedlikehold å synes, kontrakter er på gang, og optimismen begynner så smått å bre seg. «Vi kom gjennom denne gangen og.»

Artikkeloversikt

Kongessen er klar for å starte opp
Kongessen er klar for å starte opp

SAFE-kongressen 2017 i jubileumsåret

Velkommen til Stavanger og energihovedstaden i Norge og Europa! Et lite forbehold, vi konkurrerer med Aberdeen om tittelen «Europas energihovedstad», sa Stavangerordfører Christine Sagen Helgø da hun åpnet SAFE-kongressen 7. november. Deltakerne lo da hun la til: men Aberdeens ordfører er jo ikke her.

Leder og nestleder, Hilde-Marit Rysst og Roy Aleksandersen
Leder og nestleder, Hilde-Marit Rysst og Roy Aleksandersen

Hilde-Marit Rysst er gjenvalgt som forbundsleder

Som nestleder ble Roy Aleksandersen valgt. SAFE har fått tre nye forbundssekretærer: Roy Erling Furre på HMS, Reidun Ravndal på tariff og Stig Rune Refvik blir forbundssekretær organisasjon.

Resolusjoner fra SAFE-kongressen 2017

Resolusjoner fra SAFE-kongressen 2017

Kongressen 2017 vedtok flere resolusjoner hvor HMS ble høyt prioritert. I tillegg vedtok kongressen en resolusjon om presset på leverandørindustrien. Alle resolusjoner ble vedtatt med akklamasjon.

Vi er klare til 40-årsfest
Vi er klare til 40-årsfest

Strålende jubileumsfest

Filmen som var laget til 40-årsjubileet til SAFE, ble en flott opplevelse både for veteraner, tillitsvalgte som selv har opplevd historiene som ble fortalt, og den yngre delen av gjestene som har måttet nøye seg med å høre på de «eldre».

Idar Martin Herland
Idar Martin Herland

Kan vi bygge plattformer i Norge?

Diskusjonen har gått i mange år. Hva er det mulig å bygge i Norge? Vi mangler vel både det ene og det andre? Vi må jo sette det meste bort til Asia? Eller? Debatten blusset skikkelig opp igjen da Rystad Energi kunne vise til at prosjekter bygget i Asia de siste årene har blitt 70 milliarder dyrere å bygge enn om de ble bygget her hjemme. For øvrig nettopp slik kritikerne mot utflagging har hevdet hele tiden.

SAFE Ung-seminar
SAFE Ung-seminar

SAFE Ung på lærerik konferanse

20 Ung-medlemmer fra forskjellige klubber som ligger inn under SAFE paraplyen, møtte opp på konferansen. Det var en fin og dynamisk gruppe mennesker som både var reflekterte og engasjerte. Alderen var mellom 18 og 33.

Kai Morten Anda, klubbleder i SAFE i Sodexo

Når ryker strikken?

Dette spørsmålet stiller Sodexo-klubben i en info datert 13. november til sine medlemmer. Det handler om bemanningssituasjonen i forpleiningen.

Porfirio Esquivel
Porfirio Esquivel

Kartlegging av sykefravær i Statoils forpleining

Sykefraværet i forpleiningsgruppen er høyt også i Statoil. – Vi har vært oppe i 16 prosent, men og ligget på rundt tolv prosent. I dag er sykefraværet på 14 prosent, forteller Porfirio Esquivel, nestleder i SAFE i Statoil sokkel.

Øyvind Hvalen
Øyvind Hvalen

Arbeidsmiljøet for de forpleiningsansatte på oljeinstallasjonene

Arbeidsmiljøloven sier at arbeidsmiljøet SKAL være fullt ut forsvarlig, og at arbeidet SKAL tilrettelegges i forhold til den enkeltes alder, kapasitet, kompetanse og helse. Stemmer dette med dagens virkelighet, spør Øyvind Hvalen, pensjonert forpleiningsarbeider i ESS.

Vegard Haugen
Vegard Haugen

Oppsigelse av husleieforhold

SAFE-medlemmer er både utleiere og leietakere. Enten man er utleier eller leietaker kan det oppstå omstendigheter som tilsier at man ønsker å si opp leieforholdet.

Vedlikehold på Statfjord B. Foto Harald Pettersen
Vedlikehold på Statfjord B. Foto Harald Pettersen

Ikke gratis og fritt tilgjengelige NORSOK-standarder

Det blir et hemmelig regelverk når standardene må kjøpes av arbeidstakerne. Konsekvensene ved denne praksisen ble tatt opp av Roy Erling Furre, SAFEs forbundssekretær HMS, i Regelverksforum 7. desember, uten at noen av de tilstedeværende så noen bristende logikk i å skulle betale for standardene som de er pålagt å bruke i arbeidet sitt.

Statsråd Anikken Hauglie og arbeidsgruppens leder, Ole Andreas Engen
Statsråd Anikken Hauglie og arbeidsgruppens leder, Ole Andreas Engen

To år med utfordrende utvikling på sikkerhetsfronten i petroleumsnæringen

Den regjeringsnedsatte arbeidsgruppen som har vurdert utviklingen av HMS-tilstanden i norsk petroleumsnæring, peker på at en utvikling som preges av omstillinger og nedbemanninger, kan være en utfordring for det etablerte partsamarbeidet

Levard Olsen-Hagen, organisasjonssekretær og jurist i SAFE
Levard Olsen-Hagen, organisasjonssekretær og jurist i SAFE

Det juridiske hjørnet

«Reisetid er arbeidstid – uansett» fastslår Nettavisen i en tidlig førjulsgave til norske arbeidstakere.

Bernt Hodne
Bernt Hodne

SAFE-seier i Transoceansaken

SAFE vant fram i 6G saken som gjaldt krav om full betaling i arbeidsgiverperioden under permittering.

Illustrasjon for SAFE Quiz
Illustrasjon for SAFE Quiz

Kan du dette?

Kan du dette? SAFE Magasinet Quiz

Illustrasjonsbilde for SAFE Kryssord
SAFE Kryssord

Kryssord

SAFE Magasinet kryssord.