Klubben i Teekay inviterte, og SAFE-folket takket ja!

Tekst: Mette Møllerop. Foto: Owe Waltherzøe, Kristine Knudsen og Mette Møllerop.

Har dere lyst å besøke oss på Petrojarl Varg, spurte Teekays klubbleder Kjetil Brandvik?
En utrolig hyggelig invitasjon og en flott mulighet for folkene på SAFE-huset som fikk anledning til å se arbeidsplassen til noen av Teekay-medlemmene.

Teekays produksjonsskip Petrojarl Varg skal ligge til kai på Rosenberg verft i Stavanger i ett til to år, om den ikke får oppdrag før. Slik situasjonen er i oljebransjen for tida, er oppdragskontraktene ikke på rederiene og de ansattes side. Sannsynligheten for at Varg blir liggende ved kai i den bestilte perioden er dessverre stor.

Varg kom inn i august i år, forteller Kjetil Brandvik.

– Vi vet lite om hva som skjer framover, men det jobbes hele tida med å få nye kontrakter.

Til tross for situasjonen, er stemningen faktisk slett ikke så verst.

– Vi går på med friskt mot, vi må jo være optimistiske, sier styremedlem Bjarne Dragsnes.

Det har vært en del oljeselskap på omvisning på Varg, men foreløpig har det ikke resultert i noen kontrakt.

Likevel lever håpet?

– Ja, så lenge selskapene ønsker omvisning, viser de jo interesse for Varg, konstaterer Kjartan Olsen, sekretær i klubben.

De SAFE-ansatte som besøkte Varg trakk også fram dette aspektet. Det gjorde inntrykk å se et nedstengt produksjonsskip med en skinnende ren bysse, som ikke er i bruk.

Overalt var det renvasket og god orden, sier Elisabeth Bjelland og Kristine Knudsen fra juridisk avdeling, og Anita Fløisvik fra administrasjonen.

– Mannskapet på Varg holder alltid skipet i topp stand, men det blir tomt og litt «spøkelsesaktig» å se et gullende rent skip som bare ligger der uten å være operativt.

Det må være fryktelig trist å bruke så mye tid på å vise interessenter rundt, og ikke få brukt Varg til det den egentlig skal brukes til, konstaterer de.  Samtidig takker de sjefen ombord, OIM, Graham Griffiths for en flott omvisning.

– Ingen av oss har besøkt en oljearbeidsplass tidligere, og derfor var det utrolig kjekt å få se arbeidsplassen til noen medlemmene våre.

Det samme sa organisasjonssekretær Owe Waltherzøe som også var med på omvisningen og som har sett svært mange arbeidsplasser i forbindelse med reisevirksomheten for SAFE.

– Det ble en veldig hyggelig ettermiddag og etter hvert også kveld, ettersom besøket ble avsluttet med en felles middag i Stavanger.

Fra Varg til Knarr

Da Varg gikk i opplag, ble mange av de ansatte overført til Petrojarl Knarr. Det gjaldt blant annet for flere i klubbstyret.

Selskapet vårt har mistet rundt 60 ansatte som riktignok har ett års gjeninntakelsesrett, men det spørs om det holder for nye kontrakter, sier Kjetil Brandvik som er klubbleder på heltid.

– Oppsigelsene gikk ut i mai, og avtalen som vi i SAFE fikk forhandlet fram med Norges Rederiforbund i år, gjelder fra 1. juni 2016. Den gir oppsagte to års gjeninntakelsesrett, men den har ikke tilbakevirkende kraft.  Det blir derfor noen dager for sent for de oppsagte i Teekay Petrojarl, og for andre som er oppsagt før 1. juni 2016.

Styremøte på SAFE-huset

Klubben er glad for å bruke husets møtelokaler til styremøter.

– Trenger vi hjelp og råd til noe, har vi tilgang på alle ressurser her, sier Kjetil Brandvik. Både Geir-Jonny Tvedt, kongress-valgt områdesekretær for rederiområdet, og 1. nestleder Roy Aleksandersen som også er fra rederiområdet, har mye kunnskap om vårt område. I tillegg er jo SAFEs administrasjon tilgjengelig når det gjelder diverse medlemssaker.

Nå jobbes det med tilrettelegging av valg på tillitsvalgte på Petrojarl Knarr. I tillegg planlegges valg og gjennomføring av klubbens årsmøte som skal holdes i april.

Muligheter for engasjement og arbeidsoppdrag for de oppsagte er også under kontinuerlig arbeid.

– Vi har nettopp sikret 19 personer jobb som midlertidig ansatte fram til juni 1917. Det blir jo ikke mer enn et halvår, men alt hjelper. Disse 19 er fordelt på Knarr og Varg, sistnevnte altså for å sikre arbeidsoppgaver innen vedlikehold og preserving.

Klubben har 137 medlemmer på norsk sektor og 24 medlemmer på utenlandsk sektor.

Nå ser det ut til at medlemstallet heldigvis vil holde seg stabilt fram til sommeren, sier klubben, som håper at situasjonen i bransjen snur raskere enn analytikere og økonomer spår.

Stemningsfullt på Petrojarl Varg
Stemningsfullt på Petrojarl Varg
Omvisning på Petrojarl Varg
Omvisning på Petrojarl Varg
Kjetil Brandvik
Kjetil Brandvik
Mannskap, klubbstyre og SAFE-ansatte
Mannskap, klubbstyre og SAFE-ansatte
Jan Erik Hannaseth, Thomas Rysstad,Kjetil Brandvik, Bjarne Dragsnes, Kjartan Olsen og Nils Bjørkelund
Jan Erik Hannaseth, Thomas Rysstad,Kjetil Brandvik, Bjarne Dragsnes, Kjartan Olsen og Nils Bjørkelund
Anita Fløisvik, Elisabeth Bjelland og Kristine Knudsen på dekket til Petrojarl Varg sammen med OIM Graham Griffiths,
Anita Fløisvik, Elisabeth Bjelland og Kristine Knudsen på dekket til Petrojarl Varg sammen med OIM Graham Griffiths