Siste utgave
Brønnhendelse på Songa Endurance
Flere og oftere hendelser øker faren for en storulykke
Medlemsblad for sammenslutningen av fagorganiserte i energisektoren
Brønnhendelse på Songa Endurance
Flere og oftere hendelser øker faren for en storulykke
Hilde-Marit Rysst er for tida sykemeldt. Hennes leder er denne gangen derfor erstattet med klipp fra forbundsstyrets beretning til landsmøtet som avholdes 2. og 3. november på Clarion Hotel Air på Sola.
At industriens aktivitetsnivå over en periode har vært usunt høyt, var det mange som mente. Denne dype bølgedalen vi nå er nede i, oppleves både urettferdig og for ekstremt. Den setter bransjen vår mange tiår tilbake, og vi vil som nasjon få store utfordringer ved å erstatte tapt kompetanse, arbeidskraft og produksjonsnivå. Dette har landet vårt båret så fantastiske frukter av. At deler av det politisk miljøet og befolkningen hevder at vi kan (og må) stanse all fossil energiproduksjon, skaper selvfølgelig utfordringer for vår bransje, når vi krever tiltak og satsing for å avhjelpe situasjonen. SAFE er klar over at fossil energi vil ta slutt, derav navnet også, men det finnes ingen fornybar energi som er bærekraftig og som er i nærheten av å kunne tilfredsstille dagens behov for energi til verden. I tillegg vet vi at dette behovet øker! Det er en særdeles liten del av befolkningen som ønsker seg tilbake til hest og kjerre, og et samfunn uten plast. Det vil bli et faktum, om en slutter å produsere energi på norsk sokkel, og eventuelt henter energien fra kull og atomkraft. Det gagner i alle fall ikke miljøet!
SAFE har og hatt stort fokus på velferdssamfunnet vårt. Vi ønsker å beholde og videreutvikle dette, ikke rive det ned. Vår bransje har levert over åtte milliarder kroner i uka i de beste åra, for 2015 var det nede i drøye fire milliarder. Dette får betydning for statens midler til å drive velferdssamfunnet. I tillegg til at inntektene fra energibransjen vår er halvert, og skatteinntektene fra våre 35000 oppsagte kollegaer er kraftig redusert, har også utgiftene for staten økt betraktelig. NAVs høye budsjetter sammen med tapte oljeinntekter, styrker ikke Norges økonomiske bærekraft.
SAFE har flere ganger sagt at det ikke er en svart/hvit kamp mellom fossil og fornybar energi, det er ikke en enten/eller kamp mellom tapte inntekter og økte utgifter. Her må det satses, forskes, Norge må bestemme seg for å være den nasjonen som utvikler den bærekraftige, fornybare energien vi skal leve av fremover. Norge har ressursene, kompetansen og arbeidskraften tilgjengelig, men da trengs det målrettet ressurstildeling og forskning. Samtidig må vår bransje utvikle og fornye seg, som de er godt kjent for å gjøre, og bidra til at norskprodusert fossilt brennstoff skal være den mest foretrukne, den mest miljøvennlige. Derfor hevder SAFE at norsk sokkel fortsatt må utvikles, det må letes og det må produseres – for å sikre både energi til verden og inntekter til staten. Det er samfunnsmessig økonomisk å sørge for at operatører og lisenshavere ikke sitter stille og avventer situasjonen, utsetter prosjekter, men derimot holder aktiviteten på et fornuftig og forutsigbart nivå. Når det er lav aktivitet, må det kreves at man benytter perioden til å «rydde opp etter seg» og plugger brønner. Det er ikke verdiskapende arbeid i seg selv, men det er en forpliktelse operatørene har inngått, og nå trengs det arbeidsoppgaver som sørger for «lunk i systemet». Tidligere sa bransjen at vi ikke hadde tid, kapasitet og ressurser, nå er alt dette tilgjengelig – til og med til en god pris. Budskapet er gjentatt ovenfor våre myndigheter og arbeidsgivere flere ganger.
Regjeringen legger om kort tid frem statsbudsjettet for 2017. En lekkasje derfra forteller at det legges 100 millioner kroner i forskning til vår bransje. Dette er gledelig, og SAFE håper det kan bidra både til arbeidsplasser og mer klimavennlig utvikling av vår bransje.
SAFE kan se tilbake på 2016 som en gjentagelse av 2015, bare enda verre. Det er fortsatt mange klubber og enkeltmedlemmer som støttes i nedbemanningsspørsmål, masseoppsigelser, virksomhetsoverdragelse, tariffavtaleutfordringer og så videre. Oppsigelser og nedbemanninger rammer fagforbundenes medlemstall, også hos oss. Heldigvis jobbes det godt lokalt i klubbene, og man opplever å øke SAFE sin prosentandel i bedriften. Dette er veldig positivt, og viser hvor viktig de lokale tillitsvalgte og klubbene er. Det er positivt å se at mange av våre medlemmer som nå blir stående uten jobb, ønsker å ivareta sine medlemskap som passive medlemmer frem til de får jobb i «oljå» igjen.
Klubber og tillitsvalgte utfordres stadig oftere på rettigheter i tariffavtalene. SAFE sentralt har tett kommunikasjon med de klubbene og tillitsvalgte som ønsker det, og bidrar sterkt til at man ikke skal oppleve seg utidig presset lokalt, men heller benytte seg av det sentrale apparatet. Vi får mange tilbakemeldinger på at det fungerer godt. SAFE står fortsatt sterkt på at denne negative perioden for vår bransje ikke skal kunne benyttes til å forringe våre avtaler!
Organisasjonskamp på sitt pinligste må vi vel kunne si utspillene fra Industri Energi er. De pågående påstandene og løgnene i etterkant av tariffoppgjørene, spesielt brønnservice, er mer skadelig for hele fagforeningsmiljøet i Norge, enn for SAFE. De fleste får med seg ordvalg og påstander og ser hva dette egentlig er. Folk som ikke er opptatt av fagforeningsarbeid eller misliker fagforeninger, får vann på mølla når de opplever dette. Det minner om politisk krig fra 80-tallet, og det har befolkningen i Norge lenge sagt at de er lei av. At det nå dras inn i fagforeningslivet, gagner ingen. Det er et faktum at vi er i den tøffeste perioden noen gang med tanke på angrep fra arbeidsgiver. Vi burde stått sammen, og ikke vært opptatt av organisasjonskamp.
15. mars 2016 var SAFE i møte med næringsminister Monica Mæland og olje- og energiminister Tord Lien sammen med DSOs Hege-Merethe Bengtsson. SAFE var tydelig i sitt budskap om at loven sier ressursene fra vår bransje skal komme hele landet til gode, og sikre at man skal kunne bo i hele vårt langstrakte land. Utfordringene vi har med sosial dumping og innleid arbeidskraft, ble tatt opp. I tillegg var det viktig å poengtere at lisensinnehavere må ha aktivitetsplikt, aktivitet som skaper arbeidsplasser, ikke papirforflytning. Statsrådene var lyttende og i stor grad enig med våre innspill, så da gjenstår det å se om det synliggjøres i regjeringens politikk.
På tross av dagens situasjon i bransjen, har vi klokketro på at vi kommer oss gjennom dette, og på den andre siden av bølgedalen er det færre skyer på himmelen.
Utfordringene står i kø for områdeutvalget for ISO-fagene. Det diskuteres, planlegges og man prøver å finne løsninger som kan snu den negative utviklingen. Fastpris på kontrakter er den største utfordringen for øyeblikket.
Det går så det suser på Slagenanlegget til Esso, men viljen til å dele overskuddet med dem som skaper det, er liten.
Før meklingen i landanleggene startet, var områdeutvalget for land i SAFE samlet for å diskutere krav i forhold til dagens situasjon.
Bemanning og arbeidsmiljø i brønnserviceområdet viser at sikkerheten under arbeidsoperasjoner ikke holder vann. Lav bemanning og for få ressurser til å utføre arbeidsoppdrag gir grunn til bekymring, sier et samlet områdeutvalg for brønnservice i SAFE.
Følgende leserinnlegg ble sendt til Stavanger Aftenblad etter Industri Energis utallige angrep på SAFE etter streiken i brønnserviceområdet.
Det ble bok av Stein Bredals liv som oljearbeider. Boka er nå skrevet, og trykkes og utgis i slutten av oktober måned.
SAFE var aktiv arrangør under Arendalsuka 2016. På bakgrunn av tilbakemeldinger fra eksterne og interne deltagere kan vi konkludere med at dette var en ubetinget suksess, skriver Owe Ingemann Walterzøe, organisasjonssekretær i SAFE, i sin oppsummering av dagene i sørlandsbyen.
Er det laks? Er det IT? Eller er det øl vi skal leve av etter oljen?
Er det rom for forbedring av helse, miljø og sikkerhet, var Sikkerhetsforums spørsmål til deltakerne under årskonferansen i Stavanger 15. juni.
Varlingsproblematikken er på nytt et tema i mediene. Roy Erling Furre, 2. nestleder og HMS-ansvarlig i SAFE, forteller at både klubbledere og hovedverneombud er sagt opp etter at de har varslet om vanskelige saker.
I 2015 var det så mye som 16 000 saker som ble behandlet i tingretten, og antall saker som havner i rettsapparatet øker stadig. Det er særlig tvister mellom foreldre og krangler om penger som øker i omfang.
Hvordan vi skal møte omstillingen er en viktig og nasjonal samtale, mener YS-lederen. I dag skal representanter for 17 YS-forbund, organisasjoner i arbeids- og samfunnslivet og YS’ samarbeidspartnere og leverandører diskutere fremtiden for den norske modellen og samarbeid for omstilling.
Økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo og forskningsleder ved Fafo, Jon Hippe, trakk opp de store linjene og gløttet lettere bekymret inn i krystallkula på YS-konferansen 19. oktober.
Det er gjennom den siste tiden blitt skrevet og sagt en hel del om oppsigelser, og naturlig nok, tatt i betraktning dagens arbeidsmarked, så har dette i all hovedsak vært oppsigelser som følge av forhold på arbeidsgivers side. Lav oljepris, nedbemanning og masseoppsigelser har preget nyhetsbildet nå over lengre tid.
Kan du dette? SAFE Magasinet Quiz
SAFE Magasinet kryssord.
PC: Hold down CTRL and press + to enlarge or - to shrink
Mac: Hold down CMD and press + to enlarge or - to shrink.
Click inside this box to close it!