Redaktør, kollegaer og kamerater

Tekst og foto: Harald Bode.

Dagens pensjonister og dere har vært med å kjempe mot mange urettferdigheter. Hvem skulle trodd at de største urettferdighetene først oppstår når man har blitt pensjonist?

En ting er at beløpet pensjonen beregnes ut fra er lavere enn det mange av dere tjener, for 2018 var det cirka 627.427

Pensjonen din skal da være 66.6% av det beløpet, men siden pensjonen blir beregnet ut fra et antall G (som representere et grunnbeløp) som for pensjonister blir underregulert, er

resultatet at pensjonistene i år har fått redusert kjøpekraften for femte året på rad.

Det er det som kan bli fremtiden også for dagens arbeidstokk, om da ikke fagforeningene tar tak i dette og tar pensjonspørsmålet med i sine årlige lønnsforhandlinger.

Jeg mener faktisk at det må bli en av fagforeningenes, som i aller høyeste grad er en viktig samfunnsaktør, å sørge for at pensjonenes verdi holder seg i forhold til de avtalte 66,6 % og uten at kjøpekraften blir redusert, samt at beløpet som er underregulert blir betalt tilbake til dem det gjelder. Underreguleringen er etter mitt syn rent tyveri.

Pensjonistforbundet vil gjerne ha forhandlings rett? Men jeg kan ikke se at de har så mye å forhandle med, med mindre de klarer å koordinere stemmene ved valgene så alle stemmer likt. Dermed må fagforeningene være med å sikre sine medlemmer også etter at de har pensjonert seg, helst sammen med Pensjonistforbundet.

Jeg har forstått det slik at danskene lenge har klart å holde kontroll på pensjonsspørsmålet.

Vi har flere ganger fått høre fra finansministeren at man må spare til pensjonen, men med Norges skatte- og avgiftstrykk er det nødvendigvis ikke så enkelt for alle, og for sikkerhets skyld har man laget en lov som sier at bankinnskudd ved kriser kan omgjøres til bankens driftskapital og dermed konfiskeres av staten. NB! man har ikke gått ut med hva man mener med krise: krig, resesjon, børscrack? At det kommer økonomiske kriser er vel helt sikkert, men vi kan da ikke ha det slik at hver gang det skjer noe, så må man ta ut sparepengene sine?

Jeg oppfordrer hermed leserne til å ta temaet opp med sine respektive foreninger og forbund, slik at vi kan få reversert utviklingen og leve godt også etter man har pensjonert seg.

Lykke til!

Harald M. Bode. Foto privat
Harald M. Bode. Foto privat