Siste utgave
Offshorelivet:
jobben venter
Medlemsblad for sammenslutningen av fagorganiserte i energisektoren
Offshorelivet:
jobben venter
En deilig dag i august avsluttes med å gå ned fra riggen mens kvelden siger på. Så kjekt å få reise rundt å snakke med folk. Høre alt fra ferieminner til tanker om arbeidsdagen. Vite at spørsmål om arbeidslivet, helse, rettigheter og krav blir stilt.
Folk er engasjerte. Engasjerte i arbeidsplassen sin, bidrar til at bedriften går best mulig, med færrest mulig uhell – spesielt skader. Dette engasjementet er godt å møte, og jeg håper for all del engasjementet rykker oss alle opp av «velferdsstolen» senest 9.september og tar oss til valglokalene rundt om i det langstrakte land.
Akkurat som på arbeidsplassen betyr din stemme noe. Ved å stemme er du med på å styre veien kommunen din tar, ved å være engasjert bidrar du til å styre arbeidsgiver. Dette er deler av demokratiet som vårt land og vårt arbeidsliv er tuftet på. Ikke la det forringes, ta et valg og gi din stemme til det partiet – den politikeren du mener vil gjøre livet best å leve i din kommune.
Livet i olja, dag etter dag, skift etter skift. Ei som har satt ord på offshorelivet er Linda Kleveland. Les om hennes fortreffelige erfaringer og betraktninger på side 4.
Før sommeren gjennomførte SAFE er sterk og uavhengig HMS-konferanse. Mange viktige temaer ble løftet frem. Godt formidlet av dyktige fagfolk, og vi fikk et innblikk i noen av skjebnene som arbeidslivet vårt skaper. På side 26 kan du lese mer om konferansen.
SAFE sitt engasjement i Kiellandgranskningen fortsetter, og på side16 kan du lese om oppdraget Riksrevisjonen har fått. I tillegg på side 8 er en viktig artikkel om lignende katastrofer som Norge også burde ha lært av. Og, hva er «Disastersongs», og hva kan vi lære av dem?
For engasjerte tillitsvalgte og verneombud er det en spennende høst. SAFE Skolen arrangerer kurs, både trinn 1, 2 og 3 denne høsten. Du har alle muligheter til å få det kompetanseløftet du ønsker, i tillegg til å bli kjent med andre SAFE’ere på tvers i organisasjonen vår. Nettverk knyttes og det sosiale får utvikle seg. Gå inn på hjemmesiden og meld deg på!
Følg med på hjemmesiden og SAFElement. Her kommer det jevnlig informasjon om hva SAFE jobber med. Flere saker står for tur i rettssystemet, flere utfordringer med tariffhopping og mange nye utfordringer fra arbeidsgiverne gjør at det er nok av arbeidsoppgaver. Det avholdes tvistemøter, noen tvister løses mens andre går videre i systemet. Følg med, så holder vi deg oppdatert.
Kongressen 2017 gjorde flere veivalg for organisasjonen vår. Nå er vi i gang å forberede evaluering av det arbeidet med tanke på Kongress 2020. Ble vi «rett skodd» for oppgavene, eller trenger vi noen tilpasninger? Handlingsplanen vår bearbeides også, den bør være mer praktisk og tydelig. Hva vi fokuserer på og hvilke veivalg SAFE tar, er ikke tilfeldig. Engasjer deg og si din mening, bli gjerne tillitsvalgt og bidra til at SAFE fortsetter å være det beste og sterkeste alternativet for olje- og energiarbeidere.
Tiden til hovedoppgjør i 2020 går fort, og tariffavdelingen er allerede i gang med forarbeidet. SAFE skal avholde sine tariffkonferanser og det er viktig at DU allerede nå begynner å tenke på hva som bør være SAFE sitt hovedkrav og mål. Diskuter i kaffebarene og si ifra til dine tillitsvalgte. Hva er verdt å kjempe for!? Les oppsummeringen fra tariffvåren 2019 på side 22.
SAFE øker godt i medlemstall, det foregår mye godt arbeid i organisasjonen. Den tøffeste delen av krisen er over for de fleste, men det er fortsatt deler av bransjen vår som står hardt i det. At SAFE har vist seg ansvarlig og forutsigbar i forhold til at avtaler skal holdes, opplever vi nå gir oss troverdighet og tillitt. Mange velger å organisere seg i SAFE fordi de ser at SAFE tør å stå på, SAFE er løsningsorientert, men går ikke med på å forringe avtaleverket vårt. SAFE har stått støtt i disse tøffe tidene, og SAFE vil fortsatt stå støtt fremover. Det er fordi vi vet hva dere forventer av oss, og vi vil ikke skuffe dere.
Fra hele SAFE sentralt kan jeg trygt si, vi står på for dere og bransjen vår, vi står på for et rettferdig arbeidsliv!
Og, sammen er vi stolte, sterke og SAFE.
Ønsker dere alle en lun og fin høst,
Med vennlig hilsen
Hilde-Marit
«En oljeplattform er en total institusjon – et 24 timers samfunn, hvor arbeid og fritid, sosialt samvær og privatliv er integrert i en felles og avgrenset verden, mer eller mindre avgrenset fra samfunnet utenfor».
Slik beskriver samfunnsforskere en oljeplattform, og slik kan jeg bekrefte at det er.
I løpet av 1980-årene havarer tre oljeplattformer med store tap av menneskeliv i Norge, Canada og Storbritannia. Alle de tre ulykkene har vært karakterisert som nasjonale katastrofer og alle førte til at det blir nedsatt store offentlige granskinger som igjen la grunnlag for revidering av sikkerhet, regelverk og konstruksjoner.
Professor ved Universitetet i Stavanger, Marie Smith-Solbakken, og Kian Reme, leder av Kielland-nettverket, var invitert til landsmøtet i SAFE, og oppsummerte arbeidet som er gjort så langt i forbindelse med granskningen av ulykken.
Hilde-Marit Rysst, SAFEs forbundsleder, åpnet landsmøtet med en gjennomgang av «rikets tilstand». Hardere linje fra arbeidsgiverne, særlig NR, gir oss mye ekstra arbeid, gledelig er et økende medlemstall.
Det eneste tariffområdet med reelle forhandlinger var NR-området. Avtalen mellom SAFE og Norges Rederiforbund gir oss forhandlinger hvert år, mens de andre områdene skifter mellom hovedoppgjør og mellomoppgjør. I år var det et samordnet mellomoppgjør, sier tariffansvarlig Reidun Ravndal og nestleder Roy Aleksandersen i SAFE.
Dagens pensjonister og dere har vært med å kjempe mot mange urettferdigheter.
Hvem skulle trodd at de største urettferdighetene først oppstår når man har blitt pensjonist?
Hvorfor skal pensjonistene som i hele sitt yrkesaktive liv har bidratt til fellesskapet, få sin pensjon underregulert, når pensjonen reguleres?
HMS-konferansen «Fullt forsvarlig» hadde flere av verdens mest anerkjente forskere som innledere på problemstillingen; hva skjer med mennesker som eksponeres for eksos og ultrafine partikler?
Arbeidsmiljøskaddes LandsForening, ALF, ble etablert i 1986 og da under navnet LFFL (LandsForeningen For Løsemiddelskadde). Foreningen byttet navn for cirka 15 år siden, delvis på grunn av at antall løsemiddelskadde heldigvis var nedadgående, men også fordi vi ville forsøke å favne alle typer yrkesskader.
Mange opplever i løpet av livet at de må gjennom en separasjon. Hvis man har felles barn opplever man da at man må finne en løsning hva gjelder fast bosted og samvær for barna. I tillegg skal det gjennomføres et økonomisk oppgjør.
Sentrale og nyere rettsavgjørelser fra Høyesterett
I denne utgaven av SAFE-magasinet vil det i juridisk hjørne gis en gjennomgang av nyere og sentrale arbeidsrettslige rettsavgjørelser fra Høyesterett.
Kan du dette? SAFE Magasinet Quiz
SAFE Magasinet kryssord.
PC: Hold down CTRL and press + to enlarge or - to shrink
Mac: Hold down CMD and press + to enlarge or - to shrink.
Click inside this box to close it!