Siste utgave
Arbeidsmiljøet skal være
«Fullt forsvarlig»SAFE HMS-konferanse
12.-13. juni
Arbeidsmiljøet skal være
«Fullt forsvarlig»SAFE HMS-konferanse
12.-13. juni
Det er tariffoppgjør, landsmøte, HMS-konferanse, årsmøter og dessverre, mange organisatoriske møter.
I løpet av dette halvåret har SAFE sentralt vært tilstede på en rekke årsmøter. Det er alltid kjekt å komme ut til klubber og møte tillitsvalgte og medlemmer. Da får vi høre siste nytt om hvordan livet er i den «virkelige verden». Tett kontakt med den spisse enden er viktig for oss, så å delta i klubbene og besøke arbeidsplasser prioriteres.
Med våren kommer lønnsforhandlinger, og per nå er det sentrale oppgjøret mellom YS og NHO ferdig. Der ble resultatet en ramme på 3,2 prosent. Frontfaget blir av arbeidsgiver ofte pekt på som et normgivende resultat, som ikke skal utfordres. SAFE ser på frontfaget som et resultat som tas med i forhandlingene, men ikke som et mål, det er heller et utgangspunkt. SAFE forhandler ut fra vår bransje og dens rammer og resultater. Det var også utgangspunktet vårt da vi møtte Norsk olje og gass til forhandlinger 7. mai for operatør, boring og forpleining. Dessverre ønsker ikke NOG å anerkjenne de ansatte for den innsatsen de har bidradd med de siste årene, så når siste tilbud ble forelagt oss, var veien kort til å melde ifra om at vi ikke kan akseptere tilbudet.
SAFE møter NOG igjen til forhandlinger på brønnserviceområdet den 14. mai. Vårt utgangspunkt for forhandlinger er det samme. Reallønnsvekst og anerkjennelse for det våre kollegaer har bidradd med i disse siste årene.
Generelt er klima mellom forbund og arbeidsgiverorganisasjonene utfordrende. Bedriftene ønsker fortsatt å utfordre, istedenfor å etterleve tariff og hovedavtaler. Utsagnet om at alle i vår bransje skal ned på industriarbeiderlønn, er tydeligvis satt ut i praksis. Arbeidsgivere utfordrer med tariffhopping og stor forbruk av innleie og midlertidig ansatte, ofte uten avtale med klubb, for å nevne noen av utfordringene. Det er tøffe tider, men SAFE gir seg ikke, og vi mener avtaler og spilleregler skal følges.
Juni startes med landsmøte på Sola. Påmelding er straks fullført, og det ser ut for at det blir fullt oppmøte. Det blir spennende dager med engasjerte delegater.
Allerede uka etter, den 12. og 13. juni, arrangerer SAFE en stor HMS-konferanse på Sandnes. Et lærerikt og spennende program med ny forskning og nytt utstyr for bedre arbeidsmiljø er noe av agendaen. Denne konferansen gir påfyll til alle verneombud, tillitsvalgte og ikke minst ansatte som jobber i HMS-avdelinger i bransjen. Det er en åpen konferanse for alle som er engasjert. Dette blir et kompetanseløft. Påmelding skjer via hjemmesiden vår, håper vi sees.
Stortingets Kontrollkomite har invitert til høring om Riksrevisjonens rapport om Petroleumstilsynet, Ptil. Høringen vil foregå 13. mai, og SAFE deltar. Der vil vi utdype vårt syn på rapportens funn, og kommentere sider ved vårt tilsynsregime. Vi ser og på sammenhengen mellom departement, Ptil og bedrifter. Det er satt av hele dagen, men det er mange som skal høres, så mange innlegg blir korte. Anne Myhrvold har fått mer tid, og det blir spennende å høre hva hun sier. Hvordan skal Ptil gjenreise sin respekt og myndighet ovenfor bedrifter, og ikke minst tillit fra ansatte i bransjen.
Se mer under artikkel om HMS, side 12.
I magasinet denne gang er det også reportasje om kortreist mat. De ansatte ønsker fokus på innkjøpsrutiner og hvor varer importeres fra. Se s. 4.
Mange snakker om å stoppe produksjon av fossil energi, men færre snakker om løsninger. Verden trenger mer energi enn noen gang, og bærekraftige alternativer må på plass. Les mer om hvordan vi kan og bør styrke gass-strategien på side 18. Vi starter også på debatten om vindturbiner på land som energikilde. SAFE organiserer medlemmer i energisektoren, og vi mener det ligger innenfor vårt ansvarsområde å ta del i debatten om konsekvensene andre energiløsninger har for klimaet. Se side 30.
Tilhørighet, felleskap, samhold, billige forsikringer, gratis t-skjorter og reflekser. Hvorfor er DU medlem i SAFE? Definerer du deg som et medlem på bakgrunn av ideologi, verdier, kampvilje, utholdenhet eller historie? Eller er du medlem fordi du får tilgang til gode, billige forsikringer, en t-skjorte eller en ting i ny og ne? Hva betyr medlemskapet for deg? Jeg vet hva det betyr for meg, håper du vil lese og gjøre deg noen tanker du og. Se på side 22.
Med denne utgaven av magasinet, håper jeg du finner mange artikler og temaer som vil gi deg noen tankespinn, og gjerne gode samtaler med kollegaer. Ja, ikke bare kollegaer, men og med venner og familie hjemme. Hva betyr næringen vår, både for nær-familien, for samfunnet og for landet vårt?
Det er tid for de gode samtalene, nå når solen varmer om dagen og kveldene blir lune og fine.
Jeg ønsker dere alle en god sommer, med de opplevelsene dere drømmer om.
Sommerklem fra Hilde-Marit
Det meste av kjøttet som spises i Nordsjøen, er importert. Det prøver hovedtillitsvalgt Trond Cato Fylling å få slutt på.
Som saksbehandler fram til 2020 har SAFE vært så heldig å få klubblederen i SAFE i Sodexo, Kai Morten Anda, inn på huset i en 50 prosents stilling.
SAFE HMS-utvalg inviterer igjen til en todagers konferanse som er åpen for alle, om helse, miljø og sikkerhet. Tidspunktet er 12.-13. juni 2019. I år har vi kalt konferansen «Fullt forsvarlig».
Mandag 13. mai hadde Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kontrollhøring etter Riksrevisjonens granskning av Petroleumstilsynet.
Den største HMS-saken denne våren, er HMS-konferansen «Fullt forsvarlig» som står på side 8 til 11. Parallelt finnes en lang rekke viktige HMS-saker som 2019 har «arvet» fra fjoråret, og saker som ikke avsluttes, men følges opp år etter år.
Det oljenasjonen Norge kanskje trenger mest av alt er en gasstrategi, i alle fall hvis vi skal opprettholde de posisjoner vi har oppnådd i det europeiske gassmarkedet siden den første norske gassen ble ilandført i Emden i Tyskland i 1977.
Er det bare forsikringer, «kalde fakta» og rettigheter, eller er det også verdier, samhold, personer?
Når det gjelder «kalde fakta», så er tariffavtaler vesentlig.
Tariffkonferansen til SAFE diskuterte muligheten for å ta igjen tapt kjøpekraft og sikre at medlemmene får sin del «av kaka».
Et flertall av rettens medlemmer mente det ikke forelå virksomhetsoverdragelse. Dommen er anket med grunnlag i feil bevisvurdering og rettsanvendelse på dette punktet.
SAFE er en sammenslutning av fagorganiserte i energisektoren. Bør vi ikke da ha en mening om andre energikilder enn bare olje og gass? Vindturbinindustri, for eksempel?
I forbindelse med endring av vilkår fra 1. januar 2019 har dekningsområde for SAFE-medlemmer med advokatforsikring blitt utvidet. Man kan nå også få rådgivning blant annet i saker som gjelder bruksretter frem til det blir tvist i saken.
SAFE har en samarbeidsavtale med advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i Oslo som gjelder bistand til medlemmer som rammes av yrkesskade/yrkessykdom. Advokat Øyvind Vidhammer tar i denne spalten opp noen grunnleggende vilkår for å få godkjent en yrkesskade/yrkessykdom.
Kan du dette? SAFE Magasinet Quiz
SAFE Magasinet kryssord.
PC: Hold down CTRL and press + to enlarge or - to shrink
Mac: Hold down CMD and press + to enlarge or - to shrink.
Click inside this box to close it!