Piper Alpha 30 år siden – sett med fagforeningsøyne

Tekst: Roy Erling Furre, forbundssekretær HMS i SAFE. Foto: Arkiv/Mette Møllerop

Om kvelden 6. juli 1988 eksploderte produksjonsplattformen Piper Alpha i et fryktelig flammehav.

Det var 226 arbeidere om bord. 61 av dem reddet livet ved å hoppe i sjøen fra det 53 meter høye helidekket. Inkludert to redningsmenn, mistet totalt 167 mennesker livet i verdens verste offshoreulykke. 30 omkomne ble aldri funnet. De enorme flammene og den sorte røyken gjorde at helikopter kunne ikke brukes i redningsarbeidet. Ledelsen offshore hadde ikke myndighet til å stanse produksjonen av økonomiske hensyn, så også olje og gass fra de omliggende plattformene ble pumpet inn i brannen med 30 tonn per sekund. Brønndreperen Red Adair brukte tre uker på å stoppe brannen.

Alle de store ulykkene i næringen har ført til store forandringer i sikkerhetsarbeidet. Vi kan nevne Aleksander Kielland, Ocean Ranger og Deepwater Horizon. Ulykkesgranskingen etter Piper Alpha ble ledet av Lord Cullen, og endte med en rapport som inneholdt 106 anbefalinger der Safety Case-regimet er blant de mest kjente. Safety Case førte til at det skulle utføres risikoanalyser av alle innretningene. Magne Ognedal var en viktig bidragsyter i dette arbeidet.

Arbeidstakerne på britisk sokkel reagerte sterkt på hvordan de ble behandlet både før, under og etter ulykken. Lønnsutbetalingene stoppet umiddelbart etter ulykken, noe som ga de overlevende en ekstra byrde med tung økonomi i tiden etterpå.

Engasjementet etter ulykken ble grunnlaget for at fagforbundet OILC ble startet. Margaret Thatchers lovendringer for å knuse fagbevegelsen i UK, gjorde arbeidet med å dra i gang en organisasjon fra scratch til en tung kamp. Dette er en tung vei å gå, det erfarte også vi i SAFE, men uten like store motkrefter som OILC opplevde.

Det er et tankekors at årets RNNP rapport viser at sikkerhetsklimaet på norsk sokkel er i sterk forverring. Årets framlagte spørreundersøkelse slår kraftig negativt ut med tilbakeslag i tilliten til sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel. Piper Alpha vil aldri bli glemt. 167 arbeidere døde ikke forgjeves. Dersom du er i Aberdeen må du besøke minnesmerket i rosehagen i Hazelhead Park.

Piper Alpha, minnestein. Foto John Håkon Larsen
Piper Alpha, minnestein. Foto John Håkon Larsen
Brann på oljeriggen Piper Alpha juli 1988. Foto: AP
Brann på oljeriggen Piper Alpha juli 1988. Foto: AP
Roy Erling Furre, forbundssekretær HMS i SAFE. Foto: Mette Møllerop
Roy Erling Furre, forbundssekretær HMS i SAFE. Foto: Mette Møllerop