Ny arbeidsgiver

Tekst og foto: Mette Møllerop.

Vi ser positivt på å få Point Resources som arbeidsgiver, sier Esso-klubben i SAFE.

Foreløpig er selskapene i en salgsprosess hvor en intensjonsavtale er signert. Selve overtakelsen er planlagt i fjerde kvartal 2017.

Point Resources er eid av HitecVision, og ble etablert tidlig i 2016 ved at de tre oljeselskapene Pure E&P AS (tidligere Rocksource), Spike Exploration AS og Core Energy AS ble slått sammen.

Point Resources regner med å tidoble sin egen oljeproduksjon etter kjøpet av Exxon Mobil som gjelder feltene Balder, Ringhorne, Ringhorne Øst, og det delvis utbygde Forseti-feltet, samt Jotun-feltet hvor produksjonen ble nedlagt i 2016. I tillegg kommer den flytende produksjonsfasiliteten på Jotun A.

Fra sammenslåingsprosessen i 2016, sitter de med eierandeler i feltene Brage, Hyme, Snorre og Bøyla, og har letevirksomhet blant annet på Snilehorn og Pil & Bue.

Selskapet er godkjent som boreoperatører, forteller leder og nestleder i Esso-klubben, Bjørn Sætervik og Jan Inge Nesheim.

– For å få operatøransvar, kjøper de alt, det vil si bygninger, kontoransatte og oss som jobber i produksjonen. De kjøper imidlertid ikke dellisensene til Exxon Mobil.

Betyr det at det ikke er snakk om oppsigelser?

– Ja, så langt vi vet er det ikke det. Alle ansatte blir med videre i Point Resources, sier de to i klubbledelsen.

Oljeselskap midt på treet

Den kommende operatøren har som mål å bli et mellomstort selskap på norsk sokkel.

– Omtrent som Aker og Lundin, sier Sætervik.

Størrelsen gir vel og en viss trygghet i forhold til framtida?

– Ja, vi håper det. Vårt inntrykk er at de tenker langsiktig. Selskapet har en visjon om å øke levetida på feltene på sokkelen. Det er ikke snakk om å satse i utlandet, men prioritere norsk sokkel.

På sin hjemmeside skriver selskapet at produksjonen fra feltene var på 60.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2016. Potensialet tilsier at produksjonen kan økes til over 80.000 fat per dag i 2022.

Point Resources ser ut til å ha en litt annen filosofi på økonomifronten enn det Esso-klubben er vant til.

– Sagt litt enkelt, ser det ut til at selskapet har som mål å tjene penger på flere inntekter, ikke på å kutte utgifter. Esso har alltid drevet marginalt og effektivt, og det er sikkert en av grunnene til at Point Resources har valgt nettopp vårt selskap. Her er det ikke mye å skjære ned på. Samtidig er det viktig å holde fokus på HMS i driftsfortsettelsen.

En god prosess

Da oppkjøpssituasjonen ble kjent, kalte Esso ansatte inn til allmannamøte hvor selvsagt også Point-ledelsen var tilstede.

De presenterte en video om seg selv, hvilke planer og visjoner de hadde.

Og folk var positive, har jeg forstått?

– Ja, vi har ikke hørt om noen som er negative, sier Jan Inge Nesheim.

Selvsagt er det en det saker som er uavklarte, legger Bjørn Sætervik til.

– Blant annet gjelder det lønn og pensjon, men foreløpig forventer vi at det ikke blir store endringer det første året.

Størrelsen på det nye selskapet samt og lønns- og arbeidsvilkår hos konkurrentene på sokkelen, borger for at Point Resources ikke legger seg på et helt annet nivå enn de øvrige, tenker Nesheim og Sætervik.

Arbeidstakermedvirkning er tydeligvis et positivt begrep i selskapet.

– Det er opp til oss hvor mye vi vil være med på. Ledelsen i Esso/Point Resources legger alt til rette for at vi skal kunne delta, komme med innspill, og få den informasjonen vi mener vi trenger.

Vi føler at ledelsen har lagt opp til en svært god mulighet for arbeidstakermedvirkning i den prosessen vi nå er inni.

Det betyr travle dager for klubbledelsen?

– Ja, det er travelt. Det er en rekke oppfølgingsmøter, og vi prøver å få deltatt på mest mulig.

Også «brainstorming» er brukt

Klubben har hatt brainstorming på alle skiftene.

– Vi har hatt diskusjon på hva det vil si å ha nye eiere. Hva vil dere at vi skal ta opp av saker med eierne? Det å lufte tanker, diskutere og få stille spørsmål, er viktig for de ansatte og oss, og det er nyttig for eierne.

Hvordan rekker dere over alt dette?

– Akkurat nå er vi fristilt på full tid. Selskapet har tilbudt oss dette og lagt til rette for at det lot seg gjennomføre.

Det er bra, ikke minst fordi vi både får informert medlemmene våre, og vi får mulighet til å sette oss inn i situasjonen og skaffe oss den nødvendige kunnskapen om selskap og overtakelse, slår de to fast.

– Vi har jo også SAFE-huset i ryggen om vi skulle få behov for ekstra rådgivning.

Tidspunktet for overtakelse er fjerde kvartal, nærmere bestemt 1.oktober.

– Da vil vi også invitere vår nye ledelse til SAFE-huset slik at de kan bli kjent med vår forbundsledelse.

Salg av Exxon Mobil var også tema på årsmøtet til SAFE i Esso

Optimisme og tro på framtida preget årsmøtet til SAFE i Esso. Delegatene fikk informasjon om salget av Exxon Mobil til Point Resources, og nyheten ble godt mottatt.

Årsmøtet ble holdt i Strømstad, 31. mars til 1. april, rett etter at intensjonsavtalen mellom de to selskapene var signert.

Selv om et mulig salg har vært spekulert på i pressen lenge, kom bekreftelsen beleilig nok rett før årsmøtet til SAFE-klubben.

– Rett før årsmøtet fikk vi bekreftet at Exxon Mobils egenopererte felt i Norge skulle selges til Point Resources og dette preget selvsagt årsmøtet.  Vi fikk mange spørsmål fra delegatene som vi forsøkte å gi svar på, ut fra det arbeidsutvalget (AU) er blitt informert om.  Godt

Stemningen var god, forteller Bjørn Sætervik, og legger til at klubben ser fram til å bidra til å lage et nytt norsk operatørselskap.  Samtidig syns de fleste at det er litt vemodig å slutte i Esso etter opptil flere tiår i selskapet.  Tross alt har Esso vært et sikkert og godt selskap å jobbe for.

Fra SAFE sentralt deltok 2. nestleder og HMS-ansvarlig Roy Erling Furre med et godt innlegg om arbeidstakermedvirkning.

Dette er et viktig og aktuelt tema for klubben nå, sier Sætervik, og på årsmøtet var det satt av god plass til akkurat dette temaet.

STYRET

Bjørn Sætervik (leder)
Jan Inge Nesheim (nestleder)
Magne Andersland (økonomiansvarlig)
Odd Villadsen
Morten Øye
Morten Seeberg
Thorbjørn Opstad
Rune Farstad

Vara:
1 Tore Grimstad
2 Eimund Himle
3 Bjørn Pedersen
4 Gunnar Myklestad

HVO:
Balder: Jan Inge Nesheim
Ringhorne: Sten Syvertsen
Jotun A: Odd Villadsen
Jotun B: Andres Fjeld

K-HVO: Morten Øye

Roy Erling Furre
Roy Erling Furre
Magne Andersland, Bjørn Sætervik, Rune Farstad, Odd Villadsen, Tore Grimstad, Morten Seeberg, Thorbjørn Opstad og Jan Inge Nesheim.  Morten Øye var ikke til stede da bildet ble tatt. Det var heller ikke tre av fire varamedlemmer til styret.
Magne Andersland, Bjørn Sætervik, Rune Farstad, Odd Villadsen, Tore Grimstad, Morten Seeberg, Thorbjørn Opstad og Jan Inge Nesheim.  Morten Øye var ikke til stede da bildet ble tatt. Det var heller ikke tre av fire varamedlemmer til styret.
Bjørn Sætervik og Jan-Inge Nesheim
Bjørn Sætervik og Jan-Inge Nesheim
Rune Farstad og Odd Villadsen
Rune Farstad og Odd Villadsen