Et skritt nærmere målet

Tekst: Statoil/Equinor. Foto: Bo B. Randulff, Roar Lindefjeld/Statoil/Equinor

Torsdag 3. mai gikk startskuddet for å mobilisere opp til 2.400 kvinner og menn som skal ferdigstille og drifte Johan Sverdrup-feltet ute i Nordsjøen, sier Statoil på sin hjemmeside.

Nærmere 150 personer pluss mannskap fra flotell-leverandør ProSafe, seilte med den flytende boligriggen «Safe Zephyrus» fra Mekjarvik utenfor Stavanger og satte kurs mot Nordsjøen.

Når flotellet når fram til Johan Sverdrup-feltet, vil dette markere starten på offshore-mobiliseringen til feltet som skal produsere og driftes i mer enn 50 år framover.

– Dette er en stor dag for Statoil og Johan Sverdrup-partnerskapet, når vi for første gang sender folk ut i havet for å koble sammen det voksende Johan Sverdrup-feltsenteret og gjøre feltet klart for produksjon sent til neste år, sier Trond Bokn, prosjektdirektør for Johan Sverdrup.

Etter «Safe Zephyrus» ankommer feltet, begynner jobben med å ferdigstille stigerørsplattformen som er den første plattformen ute på feltet, og å legge alt til rette for oppkoblingen av denne til boreplattformen som er den neste store installasjonsjobben tidlig i juni.

Når de to plattformene er på plass, vil det oppjekkbare hotellet, eller jacktellet, «Haven» ankomme Johan Sverdrup og øke den totale sengekapasiteten i ferdigstillingsfasen til nesten 900 senger. Kort tid etter dette vil opptil 2.400 personer fra både Statoil og leverandører, fordelt på tre skift, ha Johan Sverdrup som arbeidsplass ute i havet.

Områdedirektør for drift sør i Nordsjøen, Jez Averty, er spent på fasen Johan Sverdrup nå går inn i.

– Etter oppstart vil denne neste giganten i Nordsjøen med sine etterhvert 660.000 fat per dag, gi særdeles god lønnsomhet og veldig lave utslipp. Den vil representere noe av det ypperste vi har på sokkelen, så det er klart vi følger ekstra godt med nå.

Før den tid gjenstår mye arbeid, og det finnes ingen snarveier ute i havet.

– For å lykkes kreves det at vi fortsetter å være «dønn til stede» og fokuserer på å gjennomføre arbeidet framover på en sikker og trygg måte.

Foto: Bo B. Randulff, Roar Lindefjeld/Statoil/Equinor
Foto: Bo B. Randulff, Roar Lindefjeld/Statoil/Equinor
Johan Sverdrup. Foto: Bo B. Randulff, Roar Lindefjeld/Statoil/Equinor
Johan Sverdrup. Foto: Bo B. Randulff, Roar Lindefjeld/Statoil/Equinor