Årsmøte på Mongstad

Tekst: Mette Møllerop. Foto: Ole Gunnar Rasmussen og Mette Møllerop

Det kom mange gode ord fra medlemmene på årsmøtet da Jan-Eirik Feste takket av som klubbleder.

Når en klubbleder med så lang fartstid som Jan-Eirik Feste pensjoneres både som leder og arbeidstaker, blir det et mer enn et ordinært årsmøte. Mange, både tillitsvalgte, styret og SAFE-medlemmene på Mongstad takket for innsats og hjelp gjennom mange år.

Mongstadklubben hadde også invitert gjester fra SAFE sentralt og Statoil sokkel til årsmøtet. Både SAFE-leder Hilde-Marit Rysst og organisasjonssekretær i SAFE, Levard Olsen-Hagen, bidro med innlegg.  Hilde-Marit Rysst informerte årsmøtet om organisering av arbeidsoppgavene sentralt i SAFE, etter kongressens vedtak om organisasjonsendringer. Selv om det har gitt SAFE noen utfordringer, er organisasjonen på god vei til å i finne sin form. Også det nye forbundsstyret ble presentert. Styret har fått flere ferske medlemmer med nye tanker og ideer, og det kan være nyttig når organisasjonen skal utfordres på å finne andre løsninger på arbeidsoppgaver.

Levard Olsen-Hagen orienterte medlemmene om det kommende tariffoppgjøret. Også status i saken om arbeidstid ble diskutert. Som kjent er landanleggene og Statoil fortsatt ikke enige om arbeidstid og skiftløsninger.

Fra Statoil kom de to konserntillitsvalgte Bjørn Asle Teige og Ole Gunnar Rasmussen. Også SAFE i Statoil sokkels klubbleder, Terje Enes, deltok. Både Teige og Enes var på talerstolen og oppdaterte medlemmene på problemstillinger og situasjon i henholdsvis Statoil og Statoil sokkel.

Blomsteroverrekkelse

Det var flere som ønsket å takke Jan-Eirik for godt samarbeid. Terje Enes, Bjørn Asle Teige og Hilde-Marit Rysst tok ordet og framhevet særlig samarbeidsegenskapene hans. Det samme gjorde styret i klubben. Det ble både blomster og klemmer, og i tillegg ga klubben ham en flott vase med Statoil Mongstad inngravert.

Etter at ordinære årsmøtesaker som beretning, økonomi og valg var gjennomgått og behandlet, fikk gjestene en omvisning på anlegget hvor Johan Sverdup klargjøres for å ta imot olje høsten 2019.

Årsmøtekvelden ble avsluttet med en «høydare», en god raspeballmiddag. Eller som noen i landet også kaller det; en komlemiddag.

Tillitsvalgte SAFE Mongstad 2018

Leder
Raymond Midtgård (2018-2020)

Nestleder
Håkon Nygaard (2018-2019)

Kasserer
Torun Karin Kolås (2017-2019)

Styremedlem
Arild G Tverranger (2018-2020)
Rune Eknes (2018-2020)
May Cecilie Ulsmog (2017-2019)
Lasse Birkeland (2017-2019)

Ungdomskontakt
Arne Clifford Arnes (2017-2019)

Datatillitsvalgt
Geir Nyheim (2017-2019)

Vara datatillitsvalgt
Kai Arne Fredriksen (2017-2019)

Studietillitsvalgt
Helen Revheim (2017-2019)

Vara Studietillitsvalgt
Rita Bøe Tyborgnes (2017-2019)

Vara (2018-2019)
Arne Fredriksen
Rita Bøe Tyborgnes
Leif Birger Sortland
Sondre Bjørndal

Mongstads arbeidsplasser er viktig for klubben

Framtid er fortsatt et stikkord for en som ikke lenger har dette som arbeidsplass. .

Å beholde arbeidsplasser er viktigst for oss, sier den avtroppende klubbleder Jan-Eirik Feste.

– Vi skal ikke selge ut «gullet» vårt, men lage produkter av oljen selv. Det er viktig for framtida at vi ikke bare er en råoljeleverandør, men har solide bein å stå på.

Hvilke produkter lages i dag?

– Bensin, diesel, propan, butan, naftaprodukter og parafin. I naftaproduktene inngår flybensin. I tillegg produseres fyringsolje som er et noe tyngre produkt enn de øvrige, og koks, som er enda tyngre.

Mongstad leverer altså et utall produkter, og har dessuten en spesiell produksjonsmåte.

– Vi lager ikke produktene i forkant, vi blander komponentene på bestilling.

Det er ikke alltid det bestilte resultatet er like vellykket, kan Jan-Eirik fortelle.

– Et eksempel var en dieselbestilling med mindre svovel enn vanlig. Svovel har en smørende effekt, og resultatet var at dieselen ødela motorene til fiskebåter. Dermed måtte vi få laget et produkt med et annet smøremiddel som erstatning. Politikerne «bestiller», og så lager vi det.

Og det er ikke alltid de vet resultatet av det de bestiller blir?

– Nei, ikke alltid, smiler Jan-Eirik.

Algeproduksjon

TCM, Teknologisenteret på Mongstad er verdens største senter for testing og forbedring av CO2 fangstteknologier. Tilegnet kunnskap vil forberede grunnen for CO2 fangstprosjekter for å bekjempe klimaforandringer, skriver TCM på sin hjemmeside.

TCM er en sammenslutning av den norske stat, Statoil, Shell og Total.

– Noe av CO2 fangsten er blitt brukt til å produsere alger. Algene kan brukes til å produsere fiskefor som inneholder omega 3.

Det regner jeg med er nytt for mange?

– Ja, helt sikkert. Det forteller at ikke alt som er «fy», er ubrukelig. Det er viktig å kjøre forskning og ny teknologi parallelt med produksjon. Det er også en del av vår framtid.

Levard Olsen-Hagen på talerstolen.
Levard Olsen-Hagen på talerstolen.
Bjørn Asle Teige med blomster til Jan-Eirik Feste.
Bjørn Asle Teige med blomster til Jan-Eirik Feste.
God stemning!
God stemning!
Lasse Birkeland
Lasse Birkeland
Torunn Karin Kolås
Torunn Karin Kolås
Raymond Midtgård